2017. április 15., szombat

Likőrös húsvéti bonbonok




Húsvét elmaradhatatlan kelléke nálunk a tojáslikőrös, tojás alakú formában készült bonbon. Idén úgy döntöttem, hogy nemcsak tojáslikőrös, hanem ír krémlikőrös bonbont is készítek. Jó döntés volt. Míg a tojáslikőrös verzió zömmel fehércsokoládé felhasználásával készült, és csak a talpaláshoz használtam étcsokoládét, addig az ír krémlikőrös verzióban a burokhoz étcsokoládét használtam, míg a töltelékhez tejcsokoládét. A díszítéshez mindkét bonbonnál természetes színezők kerültek felhasználásra, de így is eléggé színpompás lett a végeredmény. 

Hozzávalók a tojáslikőrös csokitojásokhoz:
- 2 tk kakaóvaj pasztilla + 1 tk hibiszkusz por
- 2 tk kakaóvaj pasztilla + 1 tk matcha teapor
- 280 g fehércsokoládé
- 120 g fehércsokoládé a töltelékhez
- 120 ml tojáslikőr
- szerecsendió (opcionális)
- 90 g étcsokoládé a talpaláshoz

Hozzávalók az ír krémlikőrös csokitojásokhoz:
- 2 tk kakaóvaj pasztilla + 1 tk rózsaszín lüszter por/céklapor
- 2 tk kakaóvaj pasztilla + 1 tk kurkuma
- 280 g étcsokoládé
- 120 g tejcsokoládé a töltelékhez
- 120 ml ír krémlikőr
- tonkabab (opcionális)

Hozzávalók a csokinyuszihoz:
- 30 g étcsokoládé
- 140 g fehércsokoládé
- ízesítők (opcionális, pl.. vanília, fahéj, citromolaj...)
- hobbi boltokban kapható akril nyuszi forma (bővebben a technikáról itt)



Elkészítés (tojáslikőrös csokitojások): 

1. Először a ganachet készítem el. Ehhez a fehércsokit megolvasztom és 3-4 részletben hozzákeverem a szobahőmérsékletű tojáslikőrt. Ezután ízlés szerint reszelek bele egy kis szerecsendiót is. A tölteléket kihűtöm és habzsákba kanalazom. 
2. A díszítéshez megolvasztom és temperálom a 20-20 g kakóvaj pasztillát, az egyikhez hozzákeverem a hibiszkusz port, a másikhoz a matcha teaport. A kétszínű kakaóvajjal gumikesztyűbe bújtatott ujjal összemaszatolom a polikarbonát forma mélyedéseit. (Először csak az egyik szín kerül a formába, dermedés után következhet a másik szín is.)
3. A fehércsokoládét megolvasztom és temperálom, majd kiöntöm vele a bonbonformát. Pár percre hűtőbe helyezem a formát, amíg a csoki megszilárdul. 
4. A tölteléket beletöltöm a mélyedésekbe, vigyázva, hogy hagyjak helyet a lezáráshoz is. A formát hűtőbe rakom, amíg a ganache megbőrösödik (30 perc). 
5. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd letalpalom vele a bonbonokat. Pár perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.

Elkészítés (Ír krémlikőrös csokitojások): 

1. Először a ganachet készítem el. Ehhez a tejcsokit megolvasztom és 3-4 részletben hozzákeverem a szobahőmérsékletű ír krémlikőrt. Ezután ízlés szerint reszelek bele egy kis tonkababot is. A tölteléket kihűtöm és habzsákba kanalazom. 
2. A díszítéshez megolvasztom és temperálom a 20-20 g kakóvaj pasztillát, az egyikhez hozzákeverem a céklaport, a másikhoz a kurkumát. A kétszínű kakaóvajjal gumikesztyűbe bújtatott ujjal összemaszatolom a polikarbonát forma mélyedéseit. (Először csak az egyik szín kerül a formába, dermedés után következhet a másik szín is.)
3. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd kiöntöm vele a bonbonformát. Pár percre hűtőbe helyezem a formát, amíg a csoki megszilárdul. 
4. A tölteléket beletöltöm a mélyedésekbe, vigyázva, hogy hagyjak helyet a lezáráshoz is. A formát hűtőbe rakom, amíg a ganache megbőrösödik (30 perc). 
5. A maradék étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd letalpalom vele a bonbonokat. Pár perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.

Elkészítés (Üreges csokinyuszi):

1. A formát először is díszíteni kell. Ehhez megolvasztok és temperálok pár kocka étcsokoládét, majd egy vékony ecset segítségével kifestem a formát. Pár percet várok, amíg a csokoládé megszilárdul.
2. A fehércsokoládét megolvasztom és temperálom, majd hozzákeverem opcionálisan az ízesítőket. Ezután a csokoládét beleöntöm a forma egyik felébe, gyorsan rápattintom a másik felét és össze is gumizom, hogy véletlenül se nyíljon szét. 
3. A formát addig rázogatom, forgatom, amíg érzem, hogy "mozog" benne a csokoládé. Ezután hűtőbe teszem a formát 1-2 percre, majd ismét átforgatom. Kb fél óra hűtés után már látszik, hogy a csokoládé elvált a formától. Ilyenkor kész van a figura, és szét lehet nyitni a formát. A figurát csakis gumikesztyűs kézzel szabad megfogni, nehogy ujjlenyomat maradjon rajta.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...