2016. november 7., hétfő

Habsipkás kosárkák áfonyával és mandulával




Volt otthon egy adag linzertésztám és egy kevés fagyasztott áfonyám még nyárról. Valahogy így kezdődött ennek a sütinek a története. Aztán persze jött még egy kis internetes kutakodás, ötletgyűjtés és végül két eddigi receptemet (sültszilva tart, citromtart) összegyúrva meg is született ez a sütemény. Imádom a tojáshabos süteményeket főleg azért, mert legálisan tüzeskedhetek a szakácsfáklyával a konyhában, persze akinek nincsen szakácsfáklyája az a sütőben is rápiríthat a habsipkákra. 

Hozzávalók (1 nagy, 4 kisebb vagy 6-8 db mini tart formához): 

Linzertészta:
- 167 g liszt
- 21 g mandulaliszt (darált mandula)
- 62.5 g porcukor
- 100 g vaj
- 2 g só
- 36.5 g tojás (kb. egy db tojás fele, villával kissé verjük fel és úgy mérjük ki, lehet kerekíteni :))

Mandulás krém: 
- 125 g mandulaliszt (darált mandula)
- 125 g porcukor
- 125 g vaj
- 87 g tojás (2 kisebb tojás)

Meringue: 
- 2 db tojásfehérje
- 180 g kristálycukor
- 2 evőkanál víz

Egyéb:
- 4 marék fagyasztott áfonya kiengedve és megtörölgetve


 Elkészítés:

1. Először a linzertésztát készítem el. Ehhez a tojás kivételével az összes hozzávalót robotgépbe teszem, pár másodpercig járatom a motort, majd hozzácsurgatom a tésztához a tojást is. Akkor lesz jó a tészta, ha szépen összeáll, és elválik az edény falától. A linzertésztát folpackba csomagolom és legalább 15 percre hűtőbe teszem. (Tipp: előző nap is elkészíthetjük a tésztát, mert minél hidegebb annál könnyebb vele dolgozni)
2. Előkészítek 4 db tart formát. A tésztát pár perccel a felhasználás előtt kiveszem a hűtőből. A formákat kivajazom. Lisztezett deszkán szép vékonyra nyújtom és kiszaggattok 4 db a formánál 2 cm-rel nagyobb átmérőjű kört. A linzerköröcskéket belehelyezem a formába, az kosárkák hullámos oldalához egy kisebb tésztagolyóval egyengetem a tésztát. A forma peremét éles késsel körbevágom, hogy eltávolítsam a kilógó részeket. A formákat hűtőbe teszem, amíg elkészülök a mandulakrémmel. 
3. A mandulakrémhez a mandulát, a porcukrot és a vajat robotgéppel addig keverem, amíg a vaj morzsás állagú lesz. Ekkor hozzáteszem a tojást is és pár másodperc alatt kikeverem a géppel a krémet. A krémet hűtőbe rakom a felhasználásig. 
4. Jöhet az összeállítás. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A kosárkákat 5 percre a mélyhűtőbe teszem. Először pár kanálnyi mandulás krémet kenek a kosárkák aljára, majd alaposan megszórom áfonyával a tetejüket. Az én négy darab kisebb méretű kosárkám 35 perc alatt sült meg a sütőben, addig kell sütni őket, amíg a tetejük szép aranybarna nem lesz. A sütőből kivéve rácson hagyom hűlni őket, majd óvatosan leemelem róluk a formát. 
5. A tojáshabhoz a cukrot és a vizet kimérem egy kisebb lábosba. Maximumra kapcsolom a cukros víz alatt a lángot, maghőmérőt állítok bele, felforralom és tovább főzöm, amíg el nem éri a 120 fokot. Mindeközben (ez fontos) a tojásfehérjét a kézi habverő legmagasabb fokozatán alaposan felverem, majd továbbra is folyamatosan járatva a gépet apránként hozzáadom a forró cukorszirupot. Addig verem, amíg kb 40 fokosra nem hűl a tojáshab. Ekkor habzsákba kanalazom és tetszőlegesen kidíszítem vele a kosárkák tetejét. 
6.  120 fokra előmelegített sütőbe tolom a kész kosárkákat 11 percre. Az utolsó két percben átkapcsolom a sütőt légkeveréses üzemmódba. A sütőből kivéve lángszóró pisztollyal egy kicsit megkaramellizálom a tojáshabot. (Én most kihagytam a sütős szárítást, egyből a lángszóró pisztolyt vettem elő, a végeredmény egy kevésbé roppanós kérgű tojáshab)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...