2016. szeptember 29., csütörtök

Kókusztejes csokoládé tart maracujazselével és chili paprikával




Nagyon szeretem az ilyen trópusi ízvilágú sütiket. Aki olvassa a blogomat, az tudhatja, hogy nagy maracuja rajongó vagyok, ha tehetném a maracuját is maracujával enném. Sajnos mifelénk eléggé ritkán lehet kapni friss maracuját, ezért leginkább fagyasztott pürével szoktam dolgozni, amit innen rendelek. Ehhez az egzotikus gyümölcshöz igazán jól passzol a kókusztej, ezért kipróbáltam, hogy a csokoládé ganache-ban a tejszínt kókusztejre cseréltem, és ez tényleg bevált. Egy kis mennyiségű chili paprikával tettem még pikánsabbá az egész történetet, de aki idegenkedik a csoki.chili párosítástól, az ki is hagyhatja a chili-t a receptből. 

Hozzávalók (4 db kosárkához vagy egy nagy tortához): 

A linzertésztához:
- 167 g liszt
- 21 g mandulaliszt (darált mandula)
- 62.5 g porcukor
- 100 g vaj
- 2 g só

- 36.5 g tojás (kb. egy db tojás fele, villával kissé verjük fel és úgy mérjük ki)

A maracujazseléhez:
- 150 g maracujapüré
- 30 g cukor
- 3 g pektin

A ganache-hoz: 
- 150 g étcsokoládé (70 %-os)
- 150 g kókusztej
- 0,5-1 tk chili pehely (csak óvatosan!)
- 1 tk méz
- 25 g vaj




 Elkészítés:

1. Először a linzertésztát készítem el. Ehhez a tojás kivételével az összes hozzávalót robotgépbe teszem, pár másodpercig járatom a motort, majd hozzácsurgatom a tésztához a tojást is. Akkor lesz jó a tészta, ha szépen összeáll, és elválik az edény falától. A linzertésztát folpackba csomagolom és legalább 15 percre hűtőbe teszem. 
2. Előkészítek 4 db tart formát, a sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztát pár perccel a felhasználás előtt kiveszem a hűtőből. A formákat kivajazom. Lisztezett deszkán szép vékonyra nyújtom és kiszaggattok 4 db a formánál 2 cm-rel nagyobb átmérőjű kört. A linzerköröcskéket belehelyezem a formába, az kosárkák hullámos oldalához egy kisebb tésztagolyóval egyengetem a tésztát. A forma peremét éles késsel körbevágom, hogy eltávolítsam a kilógó részeket. Alaposan megszurkálom villával a kosárkák alját. Sütés előtt 5 perce a fagyasztóba teszem a kosárkákat. 10 percig sütöm a tésztát, utána teljesen kihűtöm és kiveszem a kész tésztakosarakat a formából. (ha nem nagyon akar kijönni a formából, akkor egy határozott mozdulattal odacsapom a munkapulthoz a megfordított formát)
3. A maracujazseléhez a maracujapürét megforrósítom, de nem forralom, majd hozzákeverem a cukorral összekevert pektin és még egy percig forralom a keveréket. A zselét a tésztakosarakba öntöm, és hagyom megdermedni. 
4. A ganachehoz a kókusztejet a mézzel és a chili paprikával felforralom, kissé visszahűtöm és átszűrve az apróra tört csokira öntöm. Szép simára keverem, végül a puha vajat is hozzáadom. A ganachet ráöntöm a zselé tetejére, a kosárkákat hűtőbe teszem, amíg a ganache megszilárdul. Szobahőmérsékleten tálalva a legfinomabb. A tetejét ízlés szerint díszíthetjük friss gyümölccsel, kókuszreszelékkel. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...