2016. június 10., péntek

Epres krémes fagyi


Végre itt a fagyiszezon, úgyhogy ezen a héten be is izzítottam a fagyigépet. Mivel még tart az eperszezon ezért nem volt kérdés, hogy egy eperfagyival kell nyitnom. Ez egy roppant egyszerű recept, tényleg öt perc összedobni, a fagyigép pedig 15 perc alatt kikavarta (na jópersze a fagyialapot azért ki kell hűteni alaposan). Aki szereti az igazán krémes gyümölcsös fagyikat, annak érdemes kipróbálni. Más gyümölccsel is működik a recept, málnával, szederrel, meggyel például. 

Hozzávalók (egy doboznyi fagyihoz): 

- 2 csésze tejszín
- 1 csésze tej
- 1 csésze cukor
- 3 csészényi összekockázott eper
- fél citrom leve
- 1 tk vanília kivonat
- 4 tojás sárgája



 Elkészítés: 

1. A tejet, egy csészényi tejszínt, a cukor 2/3-át és a vanília kivonatot egy lábasba teszem és gyöngyözésig forralom. A tojássárgájákat egy hőálló üvegedénybe teszem, habverővel kissé kikavarom, folyamatosan kevergetve hozzácsurgatom a cukros tejszínt. A keveréket visszaöntöm a lábasba és fakanállal kevergetve kb 80 fokig melegítem, amíg a fagyialap szépen bevonja a fakanál hátát és az ujjamat végighúzva rajta a nyoma ottmarad. A keveréket lehúzom a tűzről, és hozzákeverem a maradék egy csészényi tejszínt. Vízfürdőben kihűtöm és a hűtőbe rakom 5-6 órára vagy egy éjszakára. 
2. Az összekockázott epret összekeverem a maradék cukorral és a citromlével. 2 órára a hűtőbe teszem, hogy az eper kiengedhesse a levét. Az epret leszűröm, kicsit átpasszírozom és ezt az "eperlekvárt" keverem hozzá a fagyialaphoz. 
3. A fagyaltot fagylaltgépben kifagyasztom. Aki szereti a darabosabb fagyit a cukros eperből rakjon félre egy kicsit, és a fagylalt elkészülte előtt kb 5 perccel adagolja bele a gépbe. 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...