2016. január 15., péntek

Citromos kókuszos minitorta





Kellemesen édes és kellően vékony kókuszos piskóta, könnyed és üdítő, nem túlzottan édes citromos mousse és egy vékony réteg roppanós fehércsokoládé. Mindez ötletesen tálalva egy szelet házilag kandírozott citrommal. Ez az egyik kedvenc minitorta receptem. Hétvégére, nagyobb étkezések után tökéletes választás. Nem sok cukor van, benne, de azt a keveset is nyugodtan édesítőre cserélhetjük, így nemcsak gluténmentes, hanem cukormentes is lesz a kész desszert. (Nyári változat, kisebb kivitelben, meyer citrommal és bogyós gyümölcsökkel díszítve itt)
A recept megjelent a Vidék Íze c. magazin januári számában is. Érdemes megvenni a magazint, mert három receptem is megjelent benne, valamint egy interjú is készült velem . Az interjúért köszönet Palágyi Editnek, a csodálatos fotókért pedig Kállai Mártonnak!

Citromos kókuszos minitorta
Hozzávalók (6 minitortához): 

A kókuszos piskótához:
- 125 g tojásfehérje (egy tojásfehérje kb. 35 g)
- 30 g cukor
- 130 g kókuszreszelék
- 80 g átszítált porcukor

A citromos moussehoz:
- 150 g tej
- 150 g citromlé
- 75 g tojássárgája
- 10 g cukor
- 18 g keményítő
- 6 g lapzselatin (3 lap)
- 150 g tojásfehérje
- 75 g cukor

Díszítés:
- 300 g fehércsokoládé
- celofán csíkok
- kandírozott citrom, gránátalma, kókuszchips


Elkészítés:

1. A piskótához felverem a tojásfehérjét a cukorral. Egy másik tálban összekeverem a kókuszt és az átszitált porcukrot, majd óvatosan hozzáforgatom a felvert fehérjéhez. A masszát sütőpapírral bélelt tepsire kenem, nagyjából egy cm vastagon, majd 190 fokra előmelegített sütőbe tolom, nagyjából 10 percre, amíg a teteje enyhén megbarnul. A piskótát kihűtöm, és desszertgyűrűvel 6 kisebb és 6 nagyobb kört szaggatok ki belőle. 
2. A tejet és a cukrot egy lábosban felforralom. A zselatint hideg vízbe áztatom pár percre. Eközben egy nagyobb üveg tálban habverővel összekeverem a tojássárgáját a keményítőt és a citromlevet. A felforralt tejet óvatosan a citromleves keverékhez öntöm, habverővel folyamatosan kavargatom. Ezután a mousse alapot visszatöltöm a lábosba, felforralom, majd belekeverem a kifacsart zselatinlapokat. 
3. A 75 g cukrot egy kevéske vízzel (kb 30 g) egy kisebb lábosba teszem, felforralom, és még egy-két percig főzöm, amíg a szirup eléri a 120 fokot. Eközben a tojásfehérjét habbá verem, majd a 120 fokos szirupot vékony sugárban adagolva beleverem a habba. 
4. Az olasz meringue 1/3-át hozzákeverem a még meleg citromos mousse alaphoz, végül a maradék habot is óvatosan beleforgatom. A mousse-t habzsákba töltöm, amin egy nagyobb lyukat vágok. A desszertgyűrűk aljára helyezek egy nagyobb piskótakorongot, a mousse-t a desszertgyűrűk feléig töltöm, belenyomom a krémbe a kisebb piskótakorongot, majd a desszertgyűrűk tetejéig töltöm a mousse-t.. A formákat hűtőbe helyezem egy éjszakára. 
5. Másnap szakácsfáklyával, vagy hajszárítóval egy kicsit körbemelegítem a formák oldalát, majd óvatosan kiemelem a kész sütiket a gyűrűkből. 
6. A csokiköpenyhez a minitorta magasságának és átmérőjének megfelelő méretű csíkokat vágok ki a celofánból. A celofáncsíkokat sütőpapírra, vagy márványlapra helyezem, a fehércsokoládét megolvasztom és temperálom, majd pár kiskanálnyi csokoládét adagolok a csíkokra, és egy két gyors mozdulattal habkártyával vékony rétegben elkenem a celofánon. Egy késsel a celofán alá nyúlok, óvatosan felemelem a csokiköpenyt és a minitorták oldalához simítom. 30 percre hűtőbe helyezem a tortácskákat, majd lehúzom a köpenyről a celofánt. A torták tetejét  kókuszchippel és kandírozott citrommal díszítem.   
7. A kandírozott citromhoz a egy citromot vékonyan felszeletelek és egy percre forrásban lévő vízbe helyezem a szeleteket, majd leszűröm és letörölgetem őket. Egy csésze vízből és egy csésze cukorból szirupot főzök, majd belehelyezem a citromszeleteket és takarékon egy órát főzöm. Sütőpapírra szedve egy napig szárítom a szeleteket. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...