2015. szeptember 15., kedd

Mogador bonbon





Ezt a bonbont már számtalanszor készítettem, az egyik kedvencem. A recept eredetileg Pierre Hermé-től származik, aki amellett, hogy az egyik leghíresebb cukrász a Földön, valószínűleg az első ember, aki rájött arra, hogy milyen jó ötlet párosítani a kellemesen fanyar maracuját a krémesen lágy tejcsokoládéval. Bár eredetileg macaron töltelékként vált ismertté ez a recept, szerintem bonbonban is megállja a helyét. (azért a közeljövőben tervezek egy mogador macaron projektet is) A recepettel először Praliné Paradicsomnál találkoztam pár éve, és ugye ami Zsuzsi blogjára felkerül, az csak jó lehet, ezért mindenkit arra bíztatok, hogy próbálja ki ezt a receptet. Ha nincs is kedvetek bonbont készíteni, a tölteléket azért csináljátok meg, mert komolyan mondom egy egyszerű piskótára öntve is fergeteges gasztronómiai élmény lesz. 

Hozzávalók (24 db-hoz): 

Díszítés: 
- 1 tk kakaóvaj pasztilla + egy késhegynyi kurkuma
- 1 tk kakaóvaj pasztilla + egy késhegynyi narancssárga por állagú ételfesték
- aranyszínű lüszter

Burok: 
- 250 g étcsokoládé

Ganache (recept innen, kicsit átdolgozva): 
- 55 g maracuja püré
- 90 g tejcsokoládé
- 20 g puha vaj
- 9 g glükózszirup/méz




Elkészítés: 

1. A díszítéshez a kakaóvajat temperálom, majd belekeverem az ételfestéket, egy ecset segítségével  absztrakt mintát festek a bonbonforma belső mélyedéseibe. A műveletet megismétlem a kurkumás kakaóvajjal is.  
2. A bonbonok töltelékével folytatom. Ehhez a maracuja pürét a mézzel felforralom, majd egy kissé visszahűtöm. A tejcsokoládét megolvasztom, majd három-négy részletben hozzákeverem az édesített maracujapürét. Ezután a vajat is belekeverem a ganacheba. A töltelékat habzsákba kanalazom és félreteszem. 
3. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd kiöntöm vele a bonbonformát. Pár percre hűtőbe helyezem a formát, amíg a csoki megszilárdul. 
4. A tölteléket beletöltöm a mélyedésekbe, vigyázva, hogy hagyjak helyet a lezáráshoz is. A formát hűtőbe rakom, amíg a ganache megbőrösödik. 
5. A maradék étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd letalpalom vele a bonbonokat. Pár perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából. Végül egy kevés lüszterporral dekorálom őket. 





1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...