2015. augusztus 3., hétfő

Kávés mogyorós magnum jégkrém




Nagyon szeretem a kávés jégkrémeket, ezért is akadt meg a szemem Praliné Paradicsom receptjén. A mogyoró a kávéval pedig fantasztikus páros alkot, nem is gondoltam volna. A siker titka: használjuk jó minőségű kávét (én a Cafe Frei bécsi vaníliakávéját használtam), és jó minőségű szicíliai mogyorópasztát. Ha nincs otthon kéznél mogyorópaszta, a következő módon érdemes eljárni: pörköljük meg sütőben a mogyorószemeket, dörzsöljük le a héjukat, és aprítógépben aprítsuk addig a szemeket, amíg a mogyoró kiengedi az olajtartalmát és egy sűrű masszává áll össze. 

Hozzávalók: 

- 2 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 2 tojássárgája
- 50 g tejcsokoládé
- két ek kávébab
- 1 tk instant kávé
- fél tonkabab reszelve

A burokhoz: 
- 150 g étcsokoládé (folyósabbra olvadó fajta)
- 40 g kakaóvaj 



Elkészítés:

1. A kávébabot mozsárban apróra töröm, a tonkababot lereszelem. A tejet felforralom és beledobom a kávét, valamint reszelt tonkababot. Lefedem, és egy óráig állni hagyom, hogy az ízek kioldódjanak. 
2. Az ízesített tejet leszűröm és egy lábosban összekeverem a tojássárgájával és az instant kávéval. A keveréket alacsony lángon besűríten, nagyjából 80-82 fokig kell főzni. Ekkor lehúzom a tűzről és belekeverem az apró kockákra vágot csokoládét és a mogyorópasztát. Végül a tejszínt is hozzáadom az alaphoz. 
3. A fagyialapot egy órára a hűtőbe helyezem, majd fagyigépben kifagyasztom. A kész fagyit jégkrémformába töltöm, és pár órára a mélyhűtőbe helyezem. 
4. A burokhoz a csokoládét a kakaóvajjal összeolvasztom és egy kisebb bögrébe vagy pohárba töltöm. Ebben az elvékonyított csokiban mártom meg egyesével a formából kiszedett jeges finomságokat. A csokoládé pár másodperc alatt meg fog dermedni a jégkrémen, így a mártás után azonnal fogyaszthatjuk is. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...