2015. július 2., csütörtök

Minitorta meyer citrommal és kókusszal





Ez a tökéletes nyári desszert és PONT. Kellemesen édes és kellően vékony kókuszos piskóta, könnyed és üdítő, nem túlzottan édes meyer citromos mousse és egy vékony réteg roppanós fehércsokoládé. A tortácskák receptjét ezen a blogon találtam. Szerelem volt első látásra, tudtam, hogy el kell készítenem őket. Az eredeti recepten annyit változtattam, hogy a kókuszos piskótát, csak egy rétegben helyeztem a desszertgyűrűkbe, szerintem így sokkal jobb lett a végeredmény, és egyszerűbb is volt elkészíteni. Aki idegenkedik a tojásfehérjés mousse-októl nyugodtan használhat tejszínt tojásfehérje helyett, bár szerintem a főzött tojáshabos olasz meringue közegészségügyileg teljesen rendben van. 

Hozzávalók (9 minitortához): 

A kókuszos piskótához (ha csak egy réteget szeretnénk, felezzük a receptet):
- 125 g tojásfehérje (egy tojásfehérje kb. 35 g)
- 30 g cukor
- 130 g kókuszreszelék
- 80 g átszítált porcukor

A citromos moussehoz:
- 100 g tej
- 100 g meyer citromlé
- 50 g tojássárgája
- 10 g cukor
- 12 g keményítő
- 3 g lapzselatin (1,5 lap)
- 100 g tojásfehérje
- 20 g cukor

Díszítés:
- 200 g fehércsokoládé
- celofán csíkok
- ribizli, kókuszchips, reszelt fehércsokoládé




Elkészítés:

1. A piskótához felverem a tojásfehérjét a cukorral. Egy másik tálban összekeverem a kókuszt és az átszitált porcukrot, majd óvatosan hozzáforgatom a felvert fehérjéhez. A masszát sütőpapírral bélelt tepsire kenem, nagyjából egy cm vastagon, majd 190 fokra előmelegített sütőbe tolom, nagyjából 10 percre, amíg a teteje enyhén megbarnul. A piskótát kihűtöm, és desszertgyűrűvel köröket (négyzeteket) szaggatok ki belőle. 
2. A tejet és a cukrot egy lábosban felforralom. A zselatint hideg vízbe áztatom pár percre. Eközben egy nagyobb üveg tálban habverővel összekeverem a tojássárgáját a keményítőt és a citromlevet. A felforralt tejet óvatosan a citromleves keverékhez öntöm, habverővel folyamatosan kavargatom. Ezután a mousse alapot visszatöltöm a lábosba, felforralom, majd belekeverem a kifacsart zselatinlapokat. 
3. A 20 g cukrot egy kevéske vízzel egy kisebb lábosba teszem, felforralom, és még egy-két percig főzöm, amíg a szirup eléri a 120 fokot. Eközben a tojásfehérjét habbá verem, majd a 120 fokos szirupot vékony sugárban adagolva beleverem a habba. 
4. Az olasz meringue 1/3-át hozzákeverem a még meleg citromos mousse alaphoz, végül a maradék habot is óvatosan beleforgatom. A mousse-t habzsákba töltöm, amin egy nagyobb lyukat vágok. A desszertgyűrűk aljára helyezek egy piskótakorongot, a mousse-t a desszertgyűrűk tetejéig töltöm. A formákat hűtőbe helyezem egy éjszakára. 
5. Másnap szakácsfáklyával, vagy hajszárítóval egy kicsit körbemelegítem a formák oldalát, majd óvatosan kiemelem a kész sütiket a gyűrűkből. 
6. A csokiköpenyhez a minitorta magasságának és átmérőjének megfelelő méretű csíkokat vágok ki a celofánból. A celofáncsíkokat sütőpapírra, vagy márványlapra helyezem, a fehércsokoládét megolvasztom és temperálom, majd pár kiskanálnyi csokoládét adagolok a csíkokra, és egy két gyors mozdulattal habkártyával vékony rétegben elkenem a celofánon. Egy késsel a celofán alá nyúlok, óvatosan felemelem a csokiköpenyt és a minitorták oldalához simítom. 30 percre hűtőbe helyezem a tortácskákat, majd lehúzom a köpenyről a celofánt. A torták tetejét friss ribizlivel, kókuszchippel és csokiforgáccsal díszítem.   




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...