2015. május 24., vasárnap

Pisztáciás linzer maracujás sárgabaracklekvárral



Nagyon szeretem a hagyományos linzert is, de néha kell egy kis luxus, így gondoltam egy merészet, és felturbóztam a hagyományos receptet. Nem bántam meg, talán még jobban is ízlett, mint az eredeti. 
Ötlet és inspiráció innen

Hozzávalók (20 db-hoz):

Linzertészta:
- 162 g liszt
- 2 tk matcha tea por
- 2 tk maracuja por (opcionális)
- 21 g pisztácialiszt (darált pisztácia)
- 62.5 g porcukor
- 100 g vaj
- 2 g só
- 36.5 g tojás

Maracujás töltelék:
- 150 g baracklekvár
- 80 g maracuja püré
- 5 g pektin
- 15 g cukor



Elkészítés:

1. Először a linzertésztát készítem el. Ehhez a tojás kivételével az összes hozzávalót robotgépbe teszem, pár percig járatom a motort, majd hozzácsurgatom a tésztához a tojást is. Akkor lesz jó a tészta, ha szépen összeáll, és elválik az edény falától. A linzertésztát folpackba csomagolom és legalább 15 percre hűtőbe teszem. 
2. A tésztát lisztezett deszkán szép vékonyra nyújtom, és kiszaggatom a linzerek felső és alsó részétis. Sütőpapírra helyzem őket és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütöm őket. Nem szabad megpirulniuk, de persze az sem jó, ha nyersek maradnak, ezért egy késsel nyugodtan alájuk lehet nézni, hogy aljuk megsült-e már. Kiveszem a sütőből a linzerkorongokat és teljesen kihűtöm őket. (Én két részletben sütöttem a linzereket, a maradék tésztát nyújtás előtt visszatettem a hűtőbe)
3. A dekorációhoz megolvasztok és temperálok 50 g étcsokoládét. Habzsákba töltöm, pici lyukat vágok rajta. A linzerek felső részét sütőpapírra helyezem és a habzsákot gyorsan mozgatva becsíkozom a tetejüket. Tortarácsra helyezem őket, amíg a csoki megszilárdul. 
4. A töltelékhez a lekvárt és a maracujapürét kimérem egy lábosba és hozzákeverem a cukorral elkevert pektint. Kis lángon, folyamatosan kevergetve felforralom, és forrástól számítva kb. 2 percig főzöm. 
5. Megvárom, amíg a lekvár egy kicsit visszahűl, ha már látjuk, hogy egy kicsit kezd összeállni és már nem annyira folyós, akkor már tökéletes. Habzsákba töltöm, a habzsákon egy nagyobb lyukat vágok és csigavonalban rányomom a lekvárt a linzerek aljára. Fontos, hogy a korong közepére egy kicsit több tölteléket kell nyomni, összeillesztésnél ez nagyban megkönnyíti a dolgunkat. 
6. Kb. 1 percig hagyom állni a linzerkorongokra kinyomott lekvárt, amíg a lekvár teteje egy kicsit megbőrösödik. Ekkor ráillesztem a linzerek felső részét is. Jól záródó dobozban egy éjszaka alatt szépen megpuhul. Másnap fogyasztható. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...