2015. április 6., hétfő

Szerecsendió-virágos tojáslikőrös bonbon



Nagy kedvencünk a tojáslikőrös bonbon, különösen húsvétkor. Alkalomhoz illően tojás alakú polikarbonát formában készítettem el most őket, de szerettem volna kipróbálni valami újat, ezért egy kis szerecsendió-virággal bolondítottam meg a tojáslikőrös ganachet. És milyen jól tettem... 
(Az inspiráció és az ötlet Praliné Paradicsomtól származik)

Hozzávalók (24 db bonbonhoz):

Burok és díszítés: 
- 280 g étcsokoládé
- 20 g fehércsokoládé
- 20 g fehércsokoládé és egy késhegynyi kurkuma

Ganache: 
- 120 g fehércsokoládé
- 100 ml tojáslikőr (egy ek. 100 %-os alkohollal dúsítva)
- 50 ml tejszín (de csak 20 ml kell belőle)
- 2-3 db szerecsendió-virág
- őrölt szerecsendió


Elkészítés: 

1. Először a ganachet készítem el. Ehhez a tejszínt felforralom, beledobom a szerecsendió-virágot és lefedve állni hagyom 30 percig, hogy a szerecsendió-virág átadja jellegzetes ízét a tejszínnek. Ezután leszűröm és kimérek belőle 20 ml-t. A fehércsokit megolvasztom és 3-4 részletben hozzákeverem a tojáslikőrt és a tejszínt. Ezután ízlés szerint reszelek bele egy kis szerecsendiót is. A tölteléket kihűtöm és habzsákba kanalazom. 
2. A díszítéshez megolvasztom és temperálom a 20-20 g fehércsokoládét, az egyikhez hozzákeverem a kurkumát. A kétszínű csokival egy ecset segítségével összefröcskölöm a polikarbonát forma mélyedéseit. (Érdemes a fröcskölés előtt újságpapírral "kitapétázni" a munkapultot, hogy ne legyen minden tiszta csoki.)
3. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd kiöntöm vele a bonbonformát. Pár percre hűtőbe helyezem a formát, amíg a csoki megszilárdul. 
4. A tölteléket beletöltöm a mélyedésekbe, vigyázva, hogy hagyjak helyet a lezáráshoz is. A formát hűtőbe rakom, amíg a ganache megbőrösödik (30 perc). 
5. A maradék étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd letalpalom vele a bonbonokat. Pár perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...