2015. április 24., péntek

Folyós karamellás bonbon





A folyós karamellás minitorta után hoztam egy újabb csábítóan karamelles finomságot. A folyós karamell recept nagyon bevált, megmondom őszintén, hogy a blogon szereplő összes karamell töltelékes bonbon közül eddig ez ízlett a legjobban. A lehelet vékony roppanós csokiburok alól egyszer csak előbukkan ez a gyönyörű borostyánszínű nedű... Hát kell ennél több a boldogsághoz? A díszítésnél új technikát alkalmaztam, egy kevés lüszterport szitáltam a bonbonforma mélyedéseibe. 

Hozzávalók (21 db-hoz):

- 220 g étcsokoládé
- arany színű lüszter

- 195 g cukor
- 57 g víz
- 57 g méz/glükózszirup
- 142 g tejszín
- 28 g vaj
- 1/2 teáskanál só
- 2 ek whiskey


Elkészítés: 

1. Egy közepes méretű vastag falú lábosban összekeverem a cukrot, a vizet és a glükózszirupot vagy mézet. Közepesen magas hőfokon 7-10 percig hagyom karamellizálódni a keveréket, amíg szép aranybarna nem lesz, majd belekeverem a felmelegített tejszínt is. Lehúzom a tűzről és szép sorjában belekeverem a vajat, az alkoholt és végül a sót is. Teljesen kihűtöm. 
2. A bonbonforma díszítéséhez egy kisebb mennyiségű arany lüszter port teaszűrőbe teszek, és vékony rétegben a mélyedések közepére szitálom. 
3. Az étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd kiöntöm vele a bonbonformát. Pár percre hűtőbe helyezem a formát, amíg a csoki megszilárdul. 
4. A tölteléket beletöltöm a mélyedésekbe, vigyázva, hogy hagyjak helyet a lezáráshoz is. A formát hűtőbe rakom, amíg a karamell megbőrösödik (30 perc). 
5. A maradék étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd letalpalom vele a bonbonokat. Pár perc hűtés után kifordítom a kész bonbonokat a formából.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...