2014. november 16., vasárnap

Kókusz,karamell,maracuja. Három íz egy bonbonban.



Tudom, hogy már volt egy hasonló recept a blogon, de mindig van mit tökéletesíteni egy recepten. Szerettem volna egy sokkal maracujásabb és sokkal kókuszosabb bonbont készíteni. Azt hiszem sikerült. A karamellizált fehércsoki pedig hab a tortán. Ezt a bonbon választottam arra a megtisztelő feladatra, hogy modellt álljon abban a bejegyzésben, amiben bemutatom, hogyan készülnek nálam polikarbonát formában a bonbonok. Tehát ebben a bejegyzésben recept nélkül egy sokkal részletesebb beszámoló található az elkészítéséről. A recept kiindulási alapját Praliné Paradicsom egyik receptje adta. Az eredeti receptet is érdemes kipróbálni, hiszen a pisztácia szintén nagyon jól passzol a maracujához. 

Hozzávalók (28 db-hoz):

Burok: 
- 300g fehércsokoládé

Díszítés: 
- 2-3 kocka fehércsokoládé
- 1-2 kocka étcsokoládé
- 1 késhegynyi kurkuma

Kókuszpraliné:
- 80g kókuszchips
- 60g cukor
- 1 tk. kókuszolaj

Kókuszpralinés-karamellizált fehércsokoládés réteg:
- 50g kókuszpraliné
- 50g karamellizált fehércsokoládé

Maracujakaramella:
- 35g maracujapüré
- 25g tejszín
- 35g cukor
- 30g méz vagy glükózszirup
- 10g vaj

Elkészítés:

1. Elkészítem a kókuszpralinés réteget. Ehhez a a kókuszchipset tepsibe teszem és pár perc alatt megpirítom a sütőben, de vigyázni kell, mert hamar oda tud kapni. A cukrot kimérem egy lábosba és karamellizálom, majd lehúzom a tűzről és belekeverem a kókuszt. A masszát sütőpapírra borítom és teljesen kihűtöm. Késes robotgépbe tördelem a karamelles kókuszt, adok hozzá kókuszolajat és addig aprítom a géppel, amíg homogén állaga nem lesz. Néha megállítom a gépet és lekapargatom az edény oldalára tapadt kókuszt. Megolvasztom a karamellizált fehércsokoládét és hozzákeverem a kókuszpralinét. A masszát habzsákba kanalazom.
2. A maracujakaramellás réteghez kimérem egy lábosba a mézet és a cukrot és alacsony hőfokon melegítem őket, amíg a cukor nagyjából el nem olvad. A tejszín összekeverem a maracujapürével és egy kicsit meglangyosítom, majd hozzákeverem a cukros mézhez. Folyamatosan kavargatva magas hőfokon 110-111 fokig melegítem a keveréket, ezután lehúzom a tűzről és hozzákeverem a vajat. Teljesen kihűtöm a karamellát, majd habzsákba adagolom. 
3. A forma díszítéséhez megolvasztom és temperálom a kétfajta csokit. Az étcsokoládéval ecset segítségével csíkot húzok a bonbonforma mélyedéseibe. A fehércsokoládéhoz hozzákeverem a kurkumát és gumikesztyűs kézzel nagyjából összemaszatolom a forma mélyedéseit. A formát hűvösre teszem, amíg a csoki megszilárdul. 
4. A csokoládét megolvasztom és temperálom, majd elkészítem a bonbonok burkát. A formát hűtőbe teszem, amíg a csoki megszilárdul.
5. A maracujakaramellát habzsák segítségével beleadagolom a mélyedésekbe, nagyjából a forma 1/3-ig töltöm a tölteléket. A formát hűtőbe teszem, amíg a töltelék megbőrösödik. 
6. A kókuszpralinés réteget is beletöltöm a mélyedésekbe, vigyázok, hogy hagyjak helyet a lezáráshoz. Ismételten hűtőbe rakom a formát. 
7. A maradék csokoládét temperálom és lezárom vele a bonbonokat. Pár percre még hűtőbe teszem pihenni a formát, majd kiborítom a kész bonbonokat a formából. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...